نکات طلایی قبل از ورود

نکات طلایی قبل از ورود جوجه به سالن پرورش

درجه حرارت و رطوبت

  1. میزان درجه حرارت با توجه به مقدار رطوبت نسبی سالن پرورش
    • چنانچه رطوبت نسبی کمتر از 40 درصد باشد، بایستی درجه حرارت 33-32 درجه سانتی‌گراد تامین شود.
    • چنانچه رطوبت نسبی بیشتر از 40 درصد باشد، بایستی درجه حرارت 32-31 درجه سانتی‌گراد تامین شود.
  2. رطوبت بهینه سالن پرورش حدود 60-50 درصد می‌باشد.
  3. درجه حرارت مناسب کف سالن با توجه به نوع کف و پوشش بستر در جدول ذیل آمده است:

نوع کف و پوشش بستردرجه حرارت سطح بستر (درجه سانتی‌گراد)
سیمان32
تراشه28
رول کاغذی30

جهت تعیین میزان درجه حرارت و رطوبت نسبی سالن دماسنج و رطوبت‌سنج را در فاصله 10-5 سانتی‌متری بالای سر جوجه قرار دهید.

تهویه

  1. در سالن‌هایی که از جت هیتر استفاده می‌شود بهتر است 2 ساعت قبل از ورود جوجه‌ها به سالن، جهت تخلیه گاز دی‌اکسیدکربن ناشی از سیستم گرمایشی تهویه انجام شود. پس از تهویه، هواکش‌ها را خاموش کرده تا دمای سالن به حد مطلوب برسد.
  2. میزان مطلوب گاز دی‌اکسیدکربن داخل سالن بایستی کمتر از ppm3000 باشد.
  3. در سالن‌هایی که از هیتر کابینتی جهت گرمایش سالن استفاده می‌شود، تهویه قبل از ورود جوجه‌ها به داخل سالن ضرورتی ندارد.

روشنایی

  1. شدت نور در هفته اول 40-30 لوکس می‌باشد و به تدریج از شدت آن کاسته شده تا در پایان دوره به 7-5 لوکس برسد.
  2. جهت کاهش شدت نور در صورت استفاده از لامپ‌های ال ای دی، به جای خاموش کردن یک در میان لامپ‌ها می‌توانید با نایلون مشکی روی لامپ‌ها را بپوشانید و یا تمامی لامپ‌ها را گل آلود کنید. 
  3. ممکن است در برخی سالن‌ها پس از شستشو اتصالی ناگهانی کابل‌ها اتفاق افتاده و منجر به قطع برق و خاموشی شود، که بایستی قبل از ورود جوجه‌ها به این نکته توجه شود.

آبخوری

  1. فشار آب و میزان آب خروجی از پستانکی‌ها را بررسی کنید. اگر ظرفی را یک دقیقه زیر پستانکی بگیرید می‌توانید نرخ جریان آب را ارزیابی کنید. قاعده سرانگشتی برای نرخ جریان آب این است که سن جوجه را با عدد 20 میلی‌لیتر در دقیقه جمع کنید. در نتیجه در یک روزگی میزان نرخ جریان آب بایستی 21 میلی‌لیتر در دقیقه باشد.
  2. وضعیت مناسب برای نوشیدن آب راست ایستادن و نگه داشتن سر جوجه به سمت بالا است به‌طوری که آب وارد گلو شود.
  3. آب مصرفی توسط پرنده بایستی بی رنگ، بی مزه و بی‌بو باشد مگر اینکه از داروها و ویتامین‌ها استفاده شده باشد.
  4. خطوط آبخوری بایستی به لحاظ وجود بقایای مواد ضدعفونی‌کننده مورد بررسی قرار گیرد و درصورت وجود این بقایا، داخل خطوط آبخوری را با آب شستشو دهید.
  5. جهت تحریک سریع‌تر جوجه‌ها به مصرف آب، با انگشت پستانکی نیپل را اندکی فشار داده تا یک قطره آب از آن آویزان شود.
  6. تعداد آبخوری‌های نیپل در فصول سرد به‌ ازای هر 12 قطعه جوجه یک عدد و درفصول گرم به ازای هر 8 قطعه یک عدد می‌باشد. در صورت امکان می‌توان از آبخوری‌های کله قندی به‌عنوان آبخوری کمکی استفاده کرد.
  7. به ازای هر 1000 قطعه جوجه 16-14 آبخوری کله‌قندی توصیه می‌شود.
  8. حتما نشتی آب از آبخوری‌های نیپل و کله‌قندی را بررسی نمایید و چنانچه کاپ‌های آبخوری شکستگی داشتند، جهت جلوگیری از خیسی بستر تعویض شوند.  

دانخوری

  1. در 48 ساعت اول استفاده از رول کاغذی بر روی بستر به عنوان دانخوری توصیه می‌شود. در هر دو طرف آبخوری یک ورق رول کاغذی قرار دهید.
  2. قبل از ورود جوجه به داخل سالن به ازای هر جوجه 8 گرم خوراک روی رول کاغذی قرار دهید.  
  3. پس از 48 ساعت از دانخوری سینی استفاده کنید. برای هر 50 قطعه جوجه یک دانخوری سینی توصیه می‌شود.

توجه: به منظور تحریک پرنده به افزایش خوراک مصرفی و وزن‌گیری بهتر، استفاده از مقادیر کمتر دان با وعده‌های غذایی بیشتر توصیه می‌شود.

  • استفاده از ژل مغذی رویال‌چیک به صورت مخلوط با خوراک (اوماج)، موجب افزایش خوشخوراکی و در نتیجه افزایش مصرف خوراک طی روزهای نخست پس از جوجه‌ریزی می‌شود.
  • تغذیه با سوپراستارتر آریویت ویژه نژادآرین در هفته نخست پرورش، علاوه بر تامین نیازهای جوجه گوشتی دارای بافت و اندازه ذرات مناسب با خوشخوراکی بالا می‌باشد که منجر به افزایش یکنواختی گله و بهبود عملکرد می‌شود.

اقدامات لازم هنگام تخلیه جوجه

  1. در صورت آماده نبودن سالن به هیچ عنوان جوجه‌ها را تخلیه نکنید و در این شرایط بایستی ماشین حمل جوجه در حال حرکت باشد تا منجر به تلفات نگردد. چنانچه مجبور به نگهداری جوجه‌ها داخل کارتن بودید از مکانی از سالن استفاده کنید که حداکثر دمای آن 24 درجه‌سانتی‌گراد باشد.
  2. دمای داخل اتاق کامیون حمل بررسی شود دمای مطلوب آن 24 درجه‌سانتی‌گراد می‌باشد.
  3. کارتن‌های حمل جوجه نبایستی سرد و مرطوب باشند.
  4. درجه حرارت پای جوجه معیاری از دمای کف سالن است. لذا، جهت بررسی آن، کافی است کف پای جوجه را روی گونه خود قرار دهید تا از سرد نبودن آن اطمینان حاصل نمایید.
  5. تلفات داخل کارتن حمل جوجه را بررسی نمایید.
  6. به‌صورت تصادفی تعدادی از جوجه‌ها را وزن‌کشی کنید.
  7. تعداد جوجه‌ها را در تعدادی از کارتن‌های حمل شمارش کنید.
  8. درصورت مناسب بودن شرایط تخلیه و عدم نیاز به واکسیناسیون به‌سرعت جوجه‌ها را از داخل کارتن حمل بر روی بستر تخلیه نمایید.
  9.  چنانچه نیاز به واکسیناسیون قطره چشمی باشد دمای سالن را 30 درجه نگه دارید و پس از انجام عمل واکسیناسیون  می‌توانید به 34 درجه سانتی‌گراد افزایش دهید.
  10. تخلیه جوجه‌ها بین آبخوری و دانخوری انجام شود تا سریع‌تر به آب و دان دسترسی پیدا کنند. 
  11. بهترین مکان برای تخلیه جوجه، یک سوم میانی سالن پارتیشن بندی شده می‌باشد.

توجه: نگهداری کارتن‌های حمل در داخل سالن پرورش می‌تواند منبع آلودگی و احتمالا عامل انتقال باکتری‌های بیماری‌زا از مادر به جوجه باشد. لذا، پس از تخلیه جوجه‌ها کارتن‌های حمل و لوازم اضافه را از سالن خارج نمایید و از کارتن‌های حمل جوجه جهت پارتیشن‌بندی و دانخوری استفاده نکنید.

12. پس از اطمینان از دسترسی جوجه به آب و دان و تامین دما و تهویه مطلوب، به مدت 2-1 ساعت سالن را ترک کنید تا جوجه آب و دان را پیدا کند. ترک سالن پرورش می‌تواند به کاهش استرس پرنده کمک کند چرا که جوجه پس از تفریخ به دلیل برخی عوامل مدیریتی از جمله تعیین جنسیت، سورتینگ، انتظار، حمل و نقل و… دچار تنش شده است.

توجه: در نظر داشته باشید کاهش صدای جوجه‌ها نشان‌دهنده  دسترسی آن‌ها به آب و دان و شرایط مطلوب سالن می‌باشد.

13. قبل از امضای فرم تحویل جوجه، از کیفیت و عدم تلفات آن‌ها در داخل کارتن‌‌های حمل اطمینان حاصل نمایید و در صورت هرگونه مشکل یا اجبار به تخلیه جوجه بدون کیفیت در سالن پرورش ضمن هماهنگی با مزرعه مرغ مادر مربوطه صورتجلسه‌ای تنظیم و از راننده امضاء گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *